Registrering av Vegdekke

241-Vegdekke er en objekttype mange har utfordringer med å registrere i NVDB i nye løsninger. Datakatalogen og regelsettet generelt er uendret i forhold til NVDB-123, men mange hadde nok utarbeidet en rutine for å få gjennomført oppgaven i klassisk løsning.

Det er funksjonalitet for å gjøre det samme i nye løsninger, men det krever ofte en del manuelle rutiner.

Her er noen retningslinjer og tips for å få utføre arbeidsoppgaver med registrering av 241-Vegdekke.

Bindelag og Slitelag

Binde- og Slitelag må registreres i to omganger med ulik dato i NVDB.
Årsaken til dette er at det er to objekter av samme type og de kan ikke ha overlapp. Bindelag må derfor settes historisk for at slitelaget kan registreres. NVDB krever at et objekt er gyldig minimum 1 dag. Et objekt med lik start og slutt-dato vil i NVDB-verden tolkes som ikke å ha eksistert.

Fortrinnsvis bør da data leveres i separate leveranser fra entreprenør og behandles/leveres til NVDB separat i registreringsverktøy. Det kan for eksempel gjøres ved å levere data for Bindelag til NVDB før Slitelag leveres til dataløsningen, eler at det leveres til ulike «prosjekter/kontrakter» dersom løsningen ikke har støtte for utvalg ved innsending.

Fremgangsmåte ved samlet leveranse/fil

  1. Leveransen eksporteres til fil (eller lignende) for senere arbeid
  2. Alle data som omhandler slitelag fjernes fra prosjektet/kontrakten
  3. Data for bindelag kontrolleres og klargjøres for innsending
  4. Datasettet sendes til NVDB med dato tilbake i tid
    • fortrinnsvis med dato for faktisk dekkelegging
    • alternativt dagen før slitelagdato dersom det er samme dato
  5. Datasett leses inn på nytt fra backup-fil (punkt 1)
  6. Alle data som omhandler bindelag (allerede registrerte data) fjernes fra prosjektet/kontrakten
  7. Data for slitelag kontrolleres og klargjøres for innsending
  8. Objekter opprette ti NVDB i punkt 4 hentes inn i prosjektet/kontrakten for lukking
  9. Datasett sendes til NVDB med dato minimum 1 dag etter startdato for objekter som skal lukkes
    • fortrinnsvis med dato for faktisk dekkelegging

Ved registrering av flere dekkelag deles datasettet opp i flere delsett og punkt 5-9 repeteres til alle lag er registrert.

Registrering av flere objekter på samme strekning

241-Vegdekke kan tillater i følge Datakatalogen ikke overlapp. Dersom dekke måles inn i flere objekter på samme strekning, f.eks. et objekt pr. retning/felt, sykkelfelt, avkjøringsfelt osv. må disse skilles ved å sette feltkode på objektene. Det er tillatt med et objekt pr. felt pr. punkt i vegnettet.

gang-/sykkelveg

Gangveg, gang-/sykkelveg og sykkelveg er egne vegsystemer som kan ha vegdekke. Vegdekke på disse vegene skal ikke stedfestes på hovedvegen men på sine respektive vegstrekninger.

Fortau

Fortau er ikke definert som felt i dagens vegnett. Dekke på fortau anbefales ikke å registreres som egne vegdekkeobjekter. Dette ivaretas i dag som egenskap på objektet 48-Fortau.

Dekker som ikke er del av vegen

Dekker på områder som ikke er en del av vegen skal ikke registreres som vegdekke i NVDB selv om det er vegeier som forvalter dekket. Dette kan være gangstier på/rundt kollektivpunkter, turistattraksjoner, holdeplasser osv.

Utvikling fremover

  • Vi håper på at utviklingen av registreringsklienter på sikt vil automatisere mye av problematikken rundt dekkelegging. Vi ser for eksempel for oss at klienten kan skille på om det er bindelag/slitelag og ta inn be om dato for legging av de ulike lagene og på den måten håndtere alt med deling, lukking og oppdatering.
  • Fortau og gangstier vil på sikt få vegsystemreferanser i NVDB. Når det skjer vil det være mulig å legge vegdekke på disse objektene likt med gan-/sykkelveg.
  • Vi vurderer innføring av et nytt objekt «Dekke» som kan benyttes til dekkeobjekter som ikke er del av vegen, men likevel har en tilhørighet.
  • Vi vurdere endring av Vegdekkeobjektet fra dagens utforming som tillater egengeometri til å være et «abstrakt» objekt som bare forholder seg til stedfesting (og feltvalg) på vegnettet.