Hvordan finner jeg skilt med elg og julenisser?

Hvordan kan jeg finne posisjonen til alle elg-skilt i Norge via vegatabankens API? 🙂 Hva med løpende nisse med sekk-skilt?

Se opp for elg!

Fare for elg!
@ http://www.flickr.com/photos/antoinettejanssen/7016975067/ etter CC-lisens

Skilt er relativt komplisert å finne ut av – men håndbok 050 Trafikkskilt er til god hjelp. Det er også verdt å merke seg at vi skiller mellom skiltpunkt (fundamentet, om du vil) og skiltplate (selve tegningen). Ett skiltpunkt kan ha ett eller flere skiltplater som datterobjekter.

Elgskiltet er en skiltplate der egenskapen Skiltnummer HB-050 er satt lik 146.1 – Elg. I moderne nettlesere får du adskillig hjelp med å velge lovlige blant lovlige verdier for disse feltene. Her er f.eks. søk på elgskilt i Elverum (vegkart). Tilsvarende søk i API’et:

https://nvdbapiles-v3.atlas.vegvesen.no/vegobjekter/96?segmentering=true&egenskap=(5530%3D8867)&kommune=3420&inkluder=lokasjon%2Cmetadata%2Cegenskaper%2Cgeometri%2Cvegsegmenter

Hvis du tør kan du jo prøve å hente elgene direkte i nettleseren din: https://nvdbapiles-v3.atlas.vegvesen.no/vegobjekter/96?segmentering=true&egenskap=(5530%3D8867)&kommune=3420&inkluder=lokasjon%2Cmetadata%2Cegenskaper%2Cgeometri%2Cvegsegmenter

… men dette vil ikke funke i alle nettlesere.

Men hvor finner vi Julenissen???

Ryktene florerer om at det er observert julenisser i datakatalogen natt til 25. desember, men dette har ikke latt seg verifisere innenfor normal arbeidstid. Vi er nødt til å konkludere med at julenisser ikke er en gyldig objekttype i datakatalogen. Men det står da beviselig et julenisseskilt i Drøbak (der julenissen bor):

Annen fare - julenisse (c) julehus.no

Annen fare – julenisse
(c) julehus.no

Etter litt detektivarbeid har vi funnet ut at denne skiltplaten har nummer 156 – Annen fare og teksten Julenisse. Og ja – som dere ser  (vegkart-søk etter julenisseskilt) finnes det bare en forekomst i NVDB