Status NVDB og Geodata oktober 2016

Her følger en liten oppdatering fra NVDB og Geodata på tampen av oktober!

Ny versjon av Datakatalogen

datakatalog-tabellside

Det legges ut ny versjon av Datakatalogen 31/10. Samtidig blir det også ny versjon av Objektlista.

Teknologiforum Norge Digitalt og uttak av data

Teknologiforum

Jan holder 3 innlegg på Teknologiforum Norge Digitalt. Som medlem av programkomitéen synes han årets teknologiforum har mye spennende å by på.

I tillegg har Jan jobbet med å lese data fra NVDB api til diverse formål med Python og FME, kode her og her. Han anbefaler også interesserte i å titte på Knut Jetlunds arbeid med GML-skriving.

Han har brukt mye tid det siste halvåret på uttak av historiske data fra NVDB. Dette har vært fra interne systemer «på bakrommet» til blant annet forskning på vegdekke og ulykkesanalyse. Som kjent har vi ikke ennå tilgjengelig historikk i NVDB api og Vegkart. Denne typen datauttak er både kompetansebyggende og gir verdifulle erfaringer når vi får på plass historikk i våre åpne tjenester.

Studentoppgaver

18336

Trond Arve Haakonsen, sammen med Asbjørn Eilefsen, har ansvar for fire studentoppgaver hos Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, her følger en beskrivelse av oppgavene:

 

  • Vurdere ulike målemetoder og plattformer for innsamling av georeferert 3D-punktsky (anvendelighet, fullstendighet, nøyaktighet, kostnad). Punktskyene skal benyttes for produksjon av digitale terrengmodeller.
  • Hvordan utnytte «spor og jevnhetsdata» fra SVVs bilbårne laserskannere for å registrere eller modellere vektorobjekt til NVDB og FKB?
  • Sammenligne dagens sanntidsposisjoneringstjenester: Cpos, Smartnet og Topnet. Er måleresultat uavhengig av utstyrstype og valgt nettverksløsning?
  • Hva blir behovet for nøyaktig posisjonering innenfor ITS? Designe et forsøk for å undersøkelse av nøyaktigheten til dagens bilnavigasjonsløsninger med kodebasert GPS.

GisLine Oppmålingsforretning (GOF) og digital utsendelse av brev

gof

I forbindelse med at vår seksjon v/Trond Arve Haakonsen er systemeier for GOF fikk vi oppdraget med å tilpasse GOF slik at vi kan gå over til digital utsendelse av brev. Prosjektet ledes av Siv Løes mens Øyvind Bratne er vår tekniske mann og bindeleddet mellom IKT-drift og de tekniske ressursene hos leverandøren Norkart. May Britt Hanstad er testleder og landmålerne Svein Rosland, David Hosen og Elen Smaadal er med som fagpersoner og testere.

For å muliggjøre utsendelse av digital post til personer og organisasjoner som blir berørt av oppmålingsforretninger har vi hatt behov for å tilpasse modulen oppmålingsforretning i Gisline og få denne til spille sammen med Mime 360. Mime 360 er vårt bindeledd ut mot de digitale postkassene, DigiPost, eBoks og Altinn.

Innbyggere i Norge som har opprettet digital postkasse enten hos DigiPost eller eBoks vil få sine brev sendt dit, mens alle andre som ikke har reservert seg i det offentlige Kontakt og Reservasjonsregistrert vil få sin post til Altinn meldingsboks. Når det gjelder organisasjoner så vil disse også få sin post til Altinn da Mime har ferdigstilt sin løsning.

Prosjektet er en del av digitaliseringen i offentlig sektor. I forbindelse med oppmålingsforretninger sendes det årlig ut ca 15000 brev pr år. Prosjektet Digital kommunikasjon som hovedregel har anslått at utsendelse av et digitalt brev vil koste oss 1 krone med denne løsningen, mens porto for ett brev i dag koster 11 kroner.

Den største gevinsten oppnås ved innspart arbeidstid. I dag skriver eiendomslandmålerne først ut et stort dokument som inneholder alle brev. Brevene sorteres og legges i konvolutter. Deretter må hvert enkelt brevs spesifikke vedlegg skrives ut, sorteres og legges i riktig konvolutt. Tidsbesparelsen er kostnadsberegnet til ca. kr 3 millioner per år. Utskrifter, pakking og utsendelse er likevel ikke den største tidstyven. Framtidig god integrasjon mellom GOF-MIME forventes å gi størst utbytte i form av mindre tidsforbruk til arkivering.

Prosjektet gjennomfører i disse dager systemtest, mens akseptansetest og produksjonssetting vil skje i første tertial 2017.