Hvorfor tar vi ned vegkart og NVDB api?

Vegkart og NVDB api var nede i helga 7-10 oktober 2016. Vi er veldig lei oss for at dette skjedde – og spesielt at det skjedde uten noen form for informasjon.

Vi var nødt til å ta vegkart og NVDB api ned for å gjøre en total re-indeksering. Dessverre klarer vi ikke gjøre re-indeksering uten ulemper for brukerne. (Vi jobber med en løsning på dette også, men det ligger lengre frem).

NVDB api’et bruker to søkeindekser:

  • En søkeindeks for fagdata (fartsgrenser, bomstasjoner og alle de andre nesten 400 objekttypene vi har definert i datakatalogen.  Denne komponenten har fungert svært bra.
  • En søkeindeks for vegnettsinformasjon. Denne ble innført våren 2016, dog med litt innkjøringsproblemer

I prinsippet enkelt: Vegnettsendringer gjør at noe må oppdateres i indeksen for vegnett. Oppdaterte fagdata gjør at indeksen for fagdata endres. Men så har vi et viktig unntak:

I indeksen for vegnett har vi også lagt inn data om vegreferanse: Vegnummer, vegkategori, meterverdi og så videre. Når Vegnettsgruppa endrer vegreferanse-informasjon så må dette også endres i vegnett-endepunktet – selv om vegreferanse strengt tatt er fagdata.

Sa noen re-klassifisering av veger? Selve vegnettet i NVDB er uendret, men viktig informasjon om vegen blir endret: Vi har fått oppdatert vegreferanse.

For eksempel at vegen endrer status fra anleggsveg (A) til Eksisterende veg (V). Eller at fylket overtar vegen (F) fra staten (E eller R). Eller at meterverdiene regnes ut på ny. Eller et nytt vegnummer.

Hver gang det skjer slike endringer blir data om selve vegreferanse-objektet oppdatert i fagdata-indeksen – men ikke i indeksen for vegnett. Det betyr at når du klikker i vegkart får du data om vegen før re-klassifisering. For å sjekke den nye klassifiseringen må du gå inn på selve vegreferanse-objektet. Ikke spesielt brukervennlig.

Eksempel på feil i vegnettsfunksjonene: Deler av Strandvegen i GJøvik er omklassifisert fra kommual veg til fylkesveg (Fv33) , men den gamle verdien (Kv 4600) henger fremdeles igjen.

Deler av Strandvegen i GJøvik er omklassifisert fra kommual veg til fylkesveg (Fv33) , men den gamle verdien (Kv 4600) hang fremdeles igjen i vegnettsfunksjonene inntil vi fikk re-indeksert.

Om du er i tvil – så har vi en kartklient du kan bruke til å sjekke om vegen er omklassifisert, eller har andre endringer.

Vi er godt i gang med å løse problemet, og vil ha en fiks klar ganske snart, men kan ikke love noe om når dette kommer i produksjon.

Dessverre må vi nok også de neste månedene ta ned NVDB api og Vegkart innimellom: Når det blir for mange re-klassifiseringer vil vi måtte ta en full re-indeksering. Det tar ca 12-18 timer, med påfølgende omstart.

Vi lover å bli bedre på å informere i forkant av slike omstarter. Ikke etterpå.