Friskmelding vinterdriftsklasse og ÅDT i NVDB rapporter

I NVDB rapporter for driftskontrakter har vi et par måneder slitt med feil i lengdeberegning av vinterdriftsklasse og ÅDT. Våre utviklere er nå sikre på at de har løst problemene og at systemet nå regner riktig – men at noen av testene feiler.

Hva mener du, feil i testene våre?

Våre tester – fasiten, om du vil – er ingen ferdiglaget fasit, men en separat opptelling hvor vi ut fra V4-rapporten (detaljert mengdeoversikt) regner ut antall, lengde og areal som sammenlignes med tallverdiene i V2- og V3-rapportene (aggregert mengdeoversikt, sum per vegkategori eller per vegnummer) . Det er i denne opptellingen utviklerne nå påpeker en svakhet som gjør at testopptellingen vår blir for upresis for noen av verdiene.

For kontraktsområdet 9305 Sunnfjord er utviklerne for eksempel skråsikre på at opptellingen av ÅDT-verdier mellom 0 og 500 kjøretøy per døgn nå er riktig i produksjonssystemet – men for upresis i vår testopptelling.

Utdrag fra testrapport for 9305 Sunnfjord. Vi har 15% skyldes feil i testopptellingen vår, mens systemet nå gir riktige tall for ÅDT og vinterdriftsklasse i V2 og V3-rapportene.

Hva kan vi gjøre?

P.t. ser vi disse to alternativene:

  • Stole på utviklerne når de sier at de går god for de nye beregningene, men at «fasiten vår» ikke er perfekt, og at vi derfor kan begynne å bruke systemet
  • Avvente til vi har finregnet på ny fasit og forbedret testene våre

Å forbedre testene tar tid, trolig minst en uke eller to. Vi har derfor valgt å produksjonssette og gå ut med denne informasjonen. Dermed kan du selv best vurdere om avvikene som gjenstår er til å leve med – eller om du heller venter en stund til.

Kan jeg se testrapportene?

Selvsagt! De ligger her! En fil per kontraktsområde som er testet (p.t. 6 stykker), samt en felles testrapport som oppsummerer de verste resultatene fra alle kontraktsområdene.

Hva betyr fargeverdiene?

  • Grønt betyr identisk antall eller mindre enn 0.5 prosent avvik på lengde og areal.
  • Gult betyr inntil 1 stykk avvik på antall eller mellom 0.5 og 2 prosent avvik på lengde og areal
  • Rødt betyr mer enn 1 stykk feil på antall eller mer enn 2 prosent avvik på lengde og areal