Kjør java-datakatalogen uten nettleser

Den mest komplette visningen av NVDB datakatalog er et javaprogram med MYE raffinert funksjonalitet: Fargekoder for påkrevde egenskaper, søkefunksjon m.m. Programmet har eksistert en del år, og har mange ivrige og dedikerte brukere.

Skjermdump, javaprogram for å vise datakatalogen. Trafikkulykke.
Det gode, gamle javaprogrammet for å vise datakatalogen har MYE god funksjonalitet og mange ivrige brukere.

En del har problemer med å starte datakatalog-viseren fra denne siden:

Tabell med de ulike versjonene av datakatalogen.
De ulike datakatalog-versjonene vises ved å klikke på versjonsnummeret. I dette tilfellet er 2.06 den nyeste.

Siste gyldige versjon av datakatalogen vises ved å klikke på det høyeste versjonsnummeret (2.05, 2.06 og så videre). Da skal følgende skje:

  1. Nettleseren din laster ned en såkalt jnpl-fil. Dette er en tekstfil med nødvendig informasjon, først og fremst lenker til selve programmet (jar-filer).
  2. jnpl-fil åpnes i java web start. De nøvendige komponentene lastes ned.
  3. Java web start fyrer i gang selve javaprogrammet.

På mange PC’er funker ikke lenger dette oppsettet: Nettleseren er ikke satt opp til å fyre i gang java web start, eller det er deaktivert av sikkerhetsgrunner, eller tusen andre årsaker. Å finne ut av dette kan være veldig pirkete, og kanskje har man ikke rettigheter til å gjøre noe med det.

Eksempel på feilmelding som du kan få fra sikkerhetsmekanismene på maskinen din når nettleseren prøver å kjøre .jnlp-filer "Denne filtypen kan skade datamaskinen. Ønsker du å beholde objektliste-218.jnlp likevel?"
Eksempel på feilmelding man får fordi jnlp-filene stoppes av sikkerhetsmekanismene på maskinen din.

Da er det langt lettere å fyre i gang java web start med et vanlig kommanduvindu (cmd.exe, ledetekst). Dette er hele kommandoen for å starte versjon 2.09 av datakatalogviseren:

javaws http://tfprod1.sintef.no/datakatalog/dakat-209.jnlp

Resten tar automatikken bak java web start seg av.

Får du denne feilmeldingen:

javaws gjenkjennes ikke som en intern eller ekstern kommando,
kjørbart program eller satsvis fil.

Så har du ikke java installert, eller du mangler java web start – komponenten. Java får du her.

Ett-klikk start av datakatalogen

Skriv kommandoen over inn i en tekstfil, lagre den med navnet dakat-209.bat, og du har en kjørbar fil du kan klikke på.

Her er en zip-fil med en slik bat-fil: datakatalog-216 Last ned, pakk ut. Denne versjonen er også sukret med et par ekstra kommentarer, pluss at vinduet holdes åpent i 15 sekunder, slik at du ser eventuelle feilmeldinger.

Dernest har vi de vanlige standardtricksene for å få noe lettvint å klikke på: Lagre .bat-fila på skrivebordet, eller lag en snarvei til skrivebord, menylinje eller et annet sted der det er lettvint for deg.

Må jeg ha java?

Mange lever veldig godt med de andre visningene vi har av datakatalogen:

Men det er ikke alle behov som dekkes via disse løsningene. Dette Java-programmet er fremdeles den mest komplette visningen av datakatalogen, og har mange ivrige og kyndige brukere. (Versjon 3 av NVDB api vil tilby alle detaljene, men det gjenstår å bygge gode, lesbare visninger av denne informasjonen)

Fremtidige versjoner

I fremtiden vil nok oppsettet rundt jpnl-filene bli endret; etter hvert vil disse bli flyttet fra server hos sintef til en katalog på www.vegvesen.no. Den offisielle visningen av datakatalogen, inklusive tabellen med lenke til de ulike jpnl-filene, vil du alltid kunne finne her: http://www.vegvesen.no/fag/Teknologi/Nasjonal+vegdatabank/Datakatalogen