Ruteplandatasett fra geonorge

Det er visst litt i overkant kronglete å pakke ut ruteplan-datasettet lastet ned fra geonorge på esri fil-geodatabase (FGDB) formatHer er par tricks som gjør livet enklere.

ALLER FØRST: Vis filtype (fil-etternavn) når du jobber skal håndtere dette datasettet! Standard i windows er å skjule filtypene. Det er sikkert fint i andre sammenhenger, men her skaper det problemer.

  • Det du laster ned fra geonorge er en zip-fil med fil-etternavnet .zip, for eksempel Samferdsel_0000_Norge_25833_NVDBRuteplanNettverksdatasett_FGDB.zip
  • En Esri fil-geodatabase er ei mappe (katalog) som inneholder .gdb i navnet – altså et fil-etternavn (.gdb) på ei mappe, for eksempel Samferdsel_0000_Norge_25833_NVDBRuteplanNettverksdatasett_FGDB.gdb
  • Etter å ha «pakket ut» zip-fila så vil du ha en fil og en mappe med samme navn (f.eks Samferdsel_0000_Norge_25833_NVDBRuteplanNettverksdatasett_FGDB), kun fil-etternavnet skiller dem (.zip eller .gdb)
  • Hvis du ikke har aktivert visning av filtyper (fil-etternavn) så har du ingen som helst mulighet til å skille zip-fil fra FGDB-mappen.

I filutforskeren viser du filtype ved å velge «Visning» og huke av for «Filtyper»

Skjermdump som viser hvordan du kan vise filtyper i filutforsker.
I filutforskeren kan du vise filtyper (fil-etternavn) ved å velge fanen «Visning» og huke av for «Filtyper».

Derifra og ut er det vanlig utpakking av zip-fil, men med større kontroll.

I siste datasett (Samferdsel_0000_Norge_25833_NVDBRuteplanNettverksdatasett_FGDB) ser vi at mappen mangler fil-etternavnet .gdb. Dette er enkelt å fikse: Bare døp om mappen og føy til .gdb på slutten av filnavnet. Vi skal prøve å sikre at det blir riktig fil-etternavn på neste nettverksdatasett.