Snublefeller, historiske data

Bruk av historiske data har en del interessante snublefeller og begrensninger

Sjekk også vår artikkel om hvordan du tar ut historiske data i ulike verktøy.

Vegsystemreferanse fantes ikke før november 2019

I november 2019 innførte vi det nye referansesystemet, populært kalt vegsystemreferanse. Sjekk artikkelen Hva må jeg vite om vegsystemreferanse? Denne er ikke gitt tilbakevirkende kraft, det vil si at hvis du tar ut de dataene som var gyldige i 2018 så får du ikke med detaljer om strekning, delstrekning, kryssdeler, trafikantgruppe og metrering. Spesielt interesserte kan skjøte på med info hentet fra historiske 532 Vegreferanse – objekter.

Men vi la på detaljer om vegnummer, fase og vegstatus på alle historiske objekter i NVDB api LES, så du kan søke på f.eks. Fv915 når du skal ta ut historiske data. Merk at data eldre enn 2019 har fått 2019-vegnummeret.

I NVDB bruker vi kun de nyeste kommunegrensene!

Endrer vi på kommune- og fylkesgrenser så får det tilbakevirkende kraft i NVDB. Du kan ikke lenger søke etter belysningspunkt i Klæbu, for Klæbu er en del av nye Trondheim kommune. Og motsatt – søker du etter historiske data for belysningspunkt så er det dagens kommunegrense som brukes som søkefilter. Kartskissen under viser 2017-grensene for Trondheim samt de belysningspunktene du får når du søker på belysningspunkt med filteret tidspunkt=2017-02-01&kommune=5001

Kart med gamle kommunegrense for Trondheim og belysningspunkt i nye Trondheim kommune. Selv om Trondheim og Klæbu først slo seg sammen i 2020 så gir søket etter belysningspunkt per 2017 deg 927 treff i gamle Klæbu kommune,
Selv om Trondheim og Klæbu først slo seg sammen i 2020 så gir søket etter belysningspunkt per 2017 deg 927 treff i gamle Klæbu kommune,

I NVDB bruker vi kun de nyeste kontraktsområdene – og liker best det nyeste vegnettet

Hvis du henter ut historiske data for et kontraktsområde og enten vegnettet eller kontraktsområdet (eller begge deler!) har vært endret så må vi ta forbehold om at du kan få færre vegobjekter enn det riktige.

Hvis du vet at vegnettet og ditt kontraktsområde har ligget i ro i tiden mellom i dag og bakover til det eldste tidspunkt du trenger data for – så kan du helt fint ta ut historiske data på dette kontraktsområdet.

Forklaringen er komplisert: Når kontraktsomrdet skal brukes som søkefilter i NVDB api les så klarer vi ikke gjenskape området slik det så ut før endringen, men bruker området slik det ser ut i dag – også for historiske søk.

Hvis en bit av vegnettet var i k.området i 2019, men ble satt historisk i 2020 – så vil du ikke klare finne den når du søker på k.området i dag med tidspunkt=2019.

Tilsvarende hvis k.området har vært justert i 2020: Du klarer ikke få frem riktige 2019-data ved å bruke k.området som søkefilter.

Det finnes krokveier om dette problemet, men det er komplekst (hent ut historisk 538-objekt per tidspunkt, finn dette objektet stedfesting og hent ut vegobjekter som hadde overlappende stedfesting på det tidspunktet.) Vi ønsker å tilby ferdige rapporter basert på denne logikken, men det ligger noe fram i tid.